My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

May 31, 2017

a co vlastně jíš? * and what do you eat?
































* pizzu jsme si hodně oblíbili. v sušičce se dá docílit téměř pečeného dojmu, prostě je to dobrý. těsto je hutnější, dělám ho z naklíčených luštěnin a mleté slunečnice. omáčka se dá udělat z paprik, červených, nebo zelených, podle toho, co zrovna je (a co bylo ve slevě...rádi občas večer v místním hypermarketu vychytáváme tyhle výprodeje:)
* houby jsou marinované v umeoctu
* místo sýra mleté kešu s himalájskou solí a lahůdkovým droždím. k tomu bazalka a je to dokonalý.
* olivy nejsou raw, já vím. no ale to neva.










* mixované polívky jsou stále oblíbené. do nich pak ještě napařenou zeleninu, anebo dělám spirálky - nudličky z vodnice či bílé ředkve.







* tady byla svíčková a myslím, že nějaké krůtí maso měli... knedlík byl taky, ale ten jsem fotila už někdy předtím tady na blog...tentokrát se salátkem. a proč ne?

















* další variace na téma pizza.











* už je teplo a máta ze zahrádky je ve vodě tak fajn.




* Sokol stříhá datle. připravuje mi je tak na mletí, na přípravu dezertů, dortů a na namáčení na smoothie... pak si s nima hraje. neměla jsem to ráda, ty jeho "patlačky". ale musím uznat, že se Chlapec vypracoval.











* krusta banánovo kokosová, jablíčka s rozinkami a kokosová drobenka.






* netřeba popisovat. dresink ze semínek.
















* tomu říkáme müsli tyčinky. není tam žádná vločka, ale mleté datle a semínka. a rozinky a kustovnice.
* ještě lepší jsou nové müsli tyčinky, do kterých jsem nedala kustovnici, ale k semínkům a rozinkám vedle tradičních mletých datlí kokosové máslo, náš nový objev. je vynikající jen tak samotné, ale s datlemi a semínky vytvoří úplně luxusní, opakuji, luxusní tyčinky. je to dobré, syté, jednoduché. je to něco takového, co můžete koupit za docela dost peněz, jednotlivě balené paleo anebo raw tyčinky, a troufla bych si tvrdit, že ani takhle dobré nejsou. ale jednoduše si jich doma lze vyrobit hromadu za pár korun. na svačinu, na výlet, do práce...značka ideál.

* kokosové máslo uděláte tak, že v silném mixéru mixujete kokos tak dlouho, dokud se nestane hustě tekutý, prostě "máslo". je to super samotné, jak už jsem psala. anebo s medem nalité do formiček, polít čokoškou...a je to božské "bounty". anebo....možností je určitě moc a opravdovost ingrediencí zaručí, že jsou všechny neskutečně dobrý.






* někdy děcka chtějí kaši. tohle je "krupicová". nejprve udělám kokosové mléko. přes noc namočený strouhaný kokos mixuju, pak trochu mléka odcedím, to vypijeme. lze osladit medem. my nesladíme.
* ten zbytek i s tím kokosem rozmixuju, osladím medem a přidám chia semínka, nechám nasáknout, tak asi hodinku. pro nedočkavce i 10 minut stačí, nebo půlhoďka, ale ta hodinka je lepší. chia semínka krásně nasáknou tekutinu a kaše je heboučká.
* sypeme skořicí, nebo kakaem, políváme přepuštěným máslem, nebo rozpuštěným panenským kokosovým tukem. 
* vypadá to jednoduše až skoro nudně, tohle jídlo, ale je to moc dobrý. moc.


















* tady byla sváteční snídaně. palačinky z banánů. banány rozmixovat, dělat placičky na pečicí papír do sušičky a usušit palačinky.
* banánová zmrzlina. banány na kolečka zmrazit a rozmixovat s vanilkou. tahle zmrzka má smetanovou konzistenci a naprosto nám vyhovuje.
* namočila jsem přes noc sušené fíky, nastříhala...k tomu borůvky...a božská snídaně je tady. :)




































* takže fakt, Sokol se vypracoval. haha, nejdřív jsem se smála a prohlížela všechny ty detailíky. pak jsem tyhlety jeho krásný patlačky musela detailně vyfotit a pochválit...a pak jsme je snědli, ale mezitím jsme se hodně pokochali. šikulka :)











* netřeba moc popisovat. ale aspoň: dole naše oblíbené pálivé klíčky ředkve a fazole se zelím - pokoušela jsem se trošku o chuť segedínu, to znamená - hodně papriky :)
* dresink z pesta z medvědího česneku. toho mám velkou zásobu, dělala jsem podle Melanie a stačí jen trošku pesta odebrat, přidat vodu, citronovou šťávu, a je z toho moc dobrý dresink na salát.
* jídlo mě baví. jíst, kochat se jím, vymýšlet, připravovat pro rodinu. pak se dívat, jak to mizí a vidět jejich nadšení... moc si to užíváme.

* brzy uzavřu svůj první čtvrtrok na živé stravě. (a předtím dlouhé období, asi půl roku "skoro ró".)co bych o tom řekla? pomáhá mi to? 
jo. 
dalo by se to dlouze rozebírat a nevím, koho by to zajímalo a jestli se mi to chce všechno vypisovat. 
tak jen stručně: 
jo!


17 comments:

  1. Kdybys náhodou otvírala penzion, přijedu aspoň na měsíc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak jo! první měsíc v penzionu rezervovanej pro Tebe!

      Delete
  2. Ahoj Hani,
    ty dobroty vypadajá luxusně! Hlavně pizza a tyčinky. Mohla bych poprosit o recept?
    Ještě jsem se chtěla zeptat: neměli jste ze začátku problém s nakličovanými luštěninami? Já mám totiž takový pocit, že mi až tak nesedí. Je možné, abych s jejich trávením měla problémy?
    Díky a krásný víkend,
    J.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahoj Jitko!
      ráda bych poskytla recept, ale nemám to ještě vychytané a vždy dělám vše od oka, takže přesné množství zpětně určit je pro mě problém. ale je tady několik receptů v češtině, které jsou vypracované detailně i s množstvím ingrediencí zkušenějšími, a ty bych ti, Jitko, doporučila. ty první recepty ze seznamu jsem si prohlížela a vypadají úžasně:
      https://www.google.cz/search?client=opera&q=raw+pizza&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest&gws_rd=cr&ei=GW0xWb_QJonqUsbut7AE

      včera jsem teď ty recepty studovala a určitě se inspiruji. akorát zatím naše děti ještě nejedí rajčata, ale myslím, že i této alergie se časem zbaví. takže spíš použij nějaký opravdu pizzový rajčatový recept.
      navíc jsem dělala tu pizzu vždy celou sušenou a ony tyhle jiné recepty mají sušený jen ten spodek a vrchní vrstvy čerstvé - a to chci zkusit teď, zdá se mi to lepší. tu pizzu celou sušenou asi nechám zas na chladnější období roku.
      pak taky krusta, kterou dělám, je taková hutná, z naklíčené čočky a mleté slunečnice a lnu. je to dobré, ale taky mi to přijde spíš jako zimní jídlo. včera jsem zkusila rozmixovat mixované papriky se lnem a nechat přes noc sušit a dneska vyzkouším tenhle základ, bude to zas úplně jiné. už teď se mi to líbí, jsou ty placky tenké a křupavé :)

      co se týká tyčinek, taky vše od oka, holka, se mnou už to asi nebude lepší :)
      ale aspoň orientačně:
      v mlýnku na maso umelu datle. vždy datli promáčknu prstem, nebo stříhám nůžkami napůl, aby v ní náhodou nebyla pecka.
      do této hutné kaše pak v robotu zamíchám další ingredience: sezam, slunečnicová semínka, rozinky, kustovnici. lze přidat i kakao - pak jsou tyčinky čokoládové. anebo drcené kakaové boby - mňam!
      to byly ty tyčinky na fotkách.
      ale dělala jsem i druhé a ty nám chutnají ještě asi o kus víc. a tam jsou ty mleté datle a k tomu jsem přidala kokosové máslo, jehož přípravu jsem popsala v textu. prostě mixuješ a mixuješ...až do tekuté husté konzistence.
      takže mleté datle, kokosové máslo, do toho zase semínka a rozinky, výsledkem je velmi hutné těsto.

      pak si do plastové krabičky dám fólii na potraviny a napěchuju do ní těsto asi do výšky 2-3 cm. fólii přeložím přes těsto a mám jednu vrstvu - placku, ještě přes fólii upěchuju třeba malou skleničkou, aby to mělo stejnou výšku všude.
      do krabičky pak udělám ještě dvě placky zabalené ve fólii na sebe, zavřené v krabičce dám do lednice, ono to krásně ztuhne. po pár hodinách vybalím z fólie a nakrájím. tyčinky skladujeme v lednici v krabičce, vydrží to klidně měsíc...ale u nás to vždy sníme dřív :)

      co se týká luštěnin, s vařenými i naklíčenými luštěninami jsme měli problém jen ze začátku. je potřeba namáčet, pokud vaříme, tak dlouho vařit, brát probiotika... ale taky jistě hraje svou roli, že nejíme třeba mléčné výrobky, ani lepek, ani vlastně žádné obilí, ani cukr, málo masa...nemícháme s ovocem...prostě střeva se celkově ozdravila a posílila a pak to nedělá vůbec žádný problém.
      ten náš přechod byl pomalý, takže s tím nebyly větší problémy.
      zpočátku při přechodu na život stravu mi taky naklíčené luštěniny neseděly, ale teď po necelých 3 měsících můžu říct, že už není žádný problém. vyzkoušela jsem, že u naklíčených luštěnin pomáhá mixování, vmixovat je do (raw) polívky, do těsta na pizzu, na placičky...a začít s malým množstvím.
      krásný víkend,
      Hanka

      Delete
    2. Díky Hani, při chvíli si to pořádně nastuduju.
      Já teďka suším placičky z kešu, dýňových semínek a chia a vypadá to DOBŘE. Jestli to dobře dopadnu, písnu.
      Úžasnou neděli,
      J.

      Delete
    3. Jitko, podle složení ty placičky musejí být luxusní, a to nemůže dopadnout nijak jinak, než dobře. mňam.
      díky a přeji krásný dny,
      Hanka

      Delete
    4. Máš recht, Hani, jsou luxusní. :o)))

      1 šálek namočených kešu oříšků
      1/2 šálku namočených dýňových semínek
      3 lžíce chia semínek
      sůl dle potřeby
      1 + 1/2 lžíce lahůdkového droždí
      podle chuti sušené bylinky

      Hani, prosím, napiš, jaké používáš nakličovací misky...
      Na řeřichu je asi ideální tato, ale zvládne to třeba i hrášek?

      https://eshop.tescoma.cz/naklicovaci-miska-se-seminky-sense?gclid=CjwKEAjwgtTJBRDRmd6ZtLrGyxwSJAA7Fy-hSZj07qkEJ0VBHcKJSF_hsuDwgH8A8aU4VqBmxg-b3xoCEG_w_wcB

      Delete
    5. ahoj Jitko, no mňam, hned bych si dala. to lahůdkový droždí dělá v jídle divy, ne? mám ho moc ráda, i když prý to není raw, ale je to zdravý a dobrý a dodá hodně chuti.

      já mám sklenice na klíčení a misky tyto:
      https://eshop.tescoma.cz/naklicovaci-miska-se-seminky-sense?gclid=CjwKEAjwgtTJBRDRmd6ZtLrGyxwSJAA7Fy-hSZj07qkEJ0VBHcKJSF_hsuDwgH8A8aU4VqBmxg-b3xoCEG_w_wcB

      obojí jsou super, moc pohodlný. ale dlouho mi stačila zavařovačka a kus záclony :)
      ty sklenice jsou dobré na čočku a na hrách, misky spíš na menší semínka.

      anebo přes zavařovačku přetáhnout plastovou síťku od česneku, upevnit gumičkou a je to.
      ta miska z Tescomy vypadá taky moc dobře, řekla bych, že hrášek v tom půjde, hrášek mi nikdy žádný problémy při klíčení nedělal. proplachuju všechno dvakrát denně.
      tak ať to hezky všecko klíčí :)

      Delete
    6. ne, promiň, omylem jsem zkopírovala Tvůj odkaz, mám tyto sklenice a misky:
      https://www.zdravyden.cz/Naklicovace-a-semena-bio-15/

      Delete
  3. Hani, a já bych si Tvé zkušenosti a pocity ze syrové stravy přečetla ráda. Včera mi děti udělaly palačinky a já jsem neměla čas si připravit salát, jen jablko se mi nechtělo, když to tak krásně vonělo, tak jsem jich snědla asi pět s banánem a skořicí. A ta tíha potom, tu jsem nepocítila už dlouho. Baštím převážně syrové, občas si přidám dobrý kozí sýr nebo pár lžic vařených luštěnin do salátu.. Cítím se lehce a svěže, lépe se mi dýchá, nemám chuť na sladké a nejsem unavená. Jen hodně dlouho a ráda v noci spím, ale nepřerušovaně a ráno jsem čilá. Ale není to hned, občas mě chuť na pečené, vařené nebo na zmrzlinový pohár se šlehačkou přepadne a tak si to dám a vychutnám a cítím ten rozdíl, mnoho cukru, soli, ale nevyčítám si to a o to větší chuť mám zase na svěží barevné čerstvé chutě. Asi bych o tom taky mohla psát dlouho, nechci zahlcovat.
    Pizzu nebo spíš různé obložené placičky jsem taky dříve sušila. Teď už dlouho ne, ale nemůžu se dívat na ty obrázky jen tak, vytáhnu opět sušičku.
    Tak Ti děkuji za tu neustálou inspiraci, že se s námi tady dělíš.
    Ty chlapcovy umělecké mňamky jsou dokonalé! Mám taky takového umělce. Jsou to úžasní chlapci tvořiví!
    Zu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahoj Zuzko,
      děkuju za zájem, tak já o tom porozmýšlím a možná bych si sepsala, co všechno pozoruju, co je lepší...
      ale už teď můžu říct: VŠECHNO! všechno a to takovým způsobem, že jen zírám.
      taky se mi líp dýchá, zajímalo by mě, čím to je? a to se mi nedýchalo nijak špatně, žádné zaznamenatelné potíže nebyly, ale to zlepšení tu je. při běhání to rozhodně velmi oceňuju!
      Zuzko, klidně mi i napiš víc, nezahlcuješ.
      spaní se mi okamžitě zlepšilo už na SCD, když jsem vysadila obilí a cukr, najednou nádherný hluboký spánek.
      líbí se mi, že se netrápíš, netlačíš na sebe. já mám jako velikou motivaci zdraví, takže opravdu teď jím naprosto maximálně raw a momentálně i téměř vegansky, ale moje situace to vyžaduje a když cítím, jak se cítím, tak to tak i chci.
      kdybych přešla skokem na raw stravu, myslím, že by to bylo velice krušné a tělo by to ani nezvládalo. řekla bych, že je to blbost a přestala bych. takhle ten můj přechod je pomalý a trvá cca 2 roky a je to jen a jen zlepšování a objevování nových radostí a krás.
      rodina jí asi 80-90% syrového. stále jim vařím polévky a luštěniny, občas mají maso. jsem i ráda, protože tak aspoň vím, že jim nic nechybí. největší odměna je zlepšení zdraví - a to je opravdu naprosto úžasné zlepšení u nás všech. to mi dává velkou radost a motivaci pokračovat!
      důležitější než RAW nebo VEGAN nálepky je podle mého názoru jíst OPRAVDOVÉ jídlo, průmyslově neupravené.
      Zuzko, díky za reakce a sdílení a přeju hodně radosti ze skutečnýho jídla :)
      Hanka

      Delete
  4. Krásné obrázky. Uvažuju o koupi sušičky, můžu se zeptat, jakou máš? Jde mi i o výkon a tak, ať nekoupím nějaký nekvalitní krám. Děkuju ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahoj Ilonko, já mám Ezidri Snackmaker a jsem spokojená.
      https://www.mall.cz/susicky-potravin/ezidri-snackmaker-fd-500?gclid=CjwKEAjwgtTJBRDRmd6ZtLrGyxwSJAA7Fy-hAYb0b5KX54aX4-XEShIHGhbojDYC7477F1HwhFLw2xoCK2_w_wcB&dclid=COCP-rOfp9QCFRM-Gwod4-IJ8w

      řešila jsem, aby byla úsporná, ne ta nejlevnější, jejíž provoz je pak drahý, protože žere moc elektřiny. tahle má nízkou spotřebu a ta investice do dražší sušičky se pak vrátí v úspoře elektřiny. jsou na ni moc dobré recenze.
      taky jsem řešila, aby tam byla nastavitelná teplota na přípravu raw jídla, tahle má 3 volby teploty, suším na tu nejnižší.
      chtěla jsem nějaký střed, Excalibur jsem nechtěla, je drahý, a taky nechci mít v kuchyni černou krabici :)
      pak jsem se dívala na tyto, ale nevím o tom nic bližšího, například o té spotřebě.
      https://www.g21-vitality.cz/susicky/?gclid=CjwKEAjwgtTJBRDRmd6ZtLrGyxwSJAA7Fy-hWgh_xQWxetBae9QXbTvqZsg87NpZFjYnsAEFUv32XRoCKI7w_wcB

      Delete
    2. Děkuju, něco takového bych chtěla ;) je k ni spousta informací, pročtu recenze. Jen mě zarazilo zapínání/vypínání šňůrou. Není to problém? nebo už je tam tlačítko? recenze byly starší.
      Moc děkuju ;)

      Delete
    3. tlačítko nemá, opravdu se vypíná do zásuvky. kupovali jsme ji loni. mně to teda neva, mám zásuvku hned vedle sušičky. a recenze byly jinak veskrze kladné, takže mě to neodradilo. žádný problém mi to vypínání - zapínání nedělá.

      Delete
  5. Mě by to taky zajímalo, ty změny, které to přináší. Sama mám zkušenost ca 4 měsíce na raw ( tak 80,90%). Cítila jsem se velmi dobře, tehdy to šlo samo, vedlo mě to tak. Teď ne, nutila bych se a omezovala, a to nechci. Snídám ale každý den raw už nejméné 3 roky, vyjímečně ne. A dezerty a smoothie a kaše a různé věci z raw si dělám. A chutná mi to a láká mě to. Kdyby mi to někdo připravoval a servíroval, jé, to by se mi líbilo ! Prohlížím to tady a líbí se mi to. I to šité a to psané, ta radost ze všeho, která je tu popisovaná.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. už nad tím přemýšlím, jak to všechno sepíšu, ty moje změny... je toho dost a je to tak nějak, řekla bych, pro mě těžko vyjádřitelné, tak proto jsem ještě nic nenapsala. ale chci, tak to asi časem tady bude.

      já myslím, Kamilo, že to děláte moc hezky. je důležité si dělat radost a neodpírat si, ono by to nefungovalo, kdyby to člověka netěšilo. tak hodně radosti nejen z jídla přeju!
      a máte moc hezký blog, děkuju za zastavení a komentář a už si prohlížím zase u Vás všechny ty krásy!
      jé a díky za pochvalu :)

      Delete