My photo
calenndula@gmail.com * DOLL MAKER, Czech * PANENKÁŘKA *

January 5, 2018

sváteční dobroty * holidays treats

* tak jak jste vykročili do nového roku? já dodělávám ještě pár restů. pořád tvořím a pracuju, ale to dokumentování, jako vždycky ostatně, pokulhává. chtěla bych na blog postupně doplnit fotky ještě z loňska. jídlo za listopad (!) a prosinec, vánoční dárky...
* takže dnes dobroty, které jsme si užívali o Vánocích.

* Vánoce byly krásné. miluju pohádky, o nich jsem kdysi psala i diplomovou práci... jak celý rok nezapínáme televizi a ani ji vlastně nemáme...a absolutně nikdy mi nechyběla, netoužím po ní a nepotřebuju ji, tak na Vánoce, televize na PC musí být kvůli pohádkám. archetypální děje a postavy, nějak to ozdravuje a osvěžuje duši. některé pohádky tedy úplně nemáme oblíbené, ale třeba takové Tři oříšky pro Popelku...jé, ty jsem si moc užila.
* Vánoce byly krásné, protože jsme byli spolu. zas a znovu si to uvědomuju, jak nesmírně jsem obdarovaná svými blízkými. že je mám. často jsme si říkali, jak se máme rádi...♥




* zatímco některé cukroví ještě máme, tyhle dobroty jsme už dávno snědli. byly dobrý :) raw vosí hnízda. těstíčko: mandle, kokos, lněné semínko, med. náplň: banán, avokádo, vanilka. mňam.

* and we had ate all of them. dough: almonds, coconut, flax seeds, honey. filling: banana, avocado, vanilla bean. yum.





*we still have some of Christmas sweet treats...this is chocolate (coconut oil, honey, raw cacao powder) with pistachios, coconut flakes and dried strawberries.

* pořád ještě dojídáme něco z vánočního cukroví. tohle je raw čokoláda (kokosový olej, med, raw kakao) s pistáciemi, kokosovými vločkami a sušenými jahodami.






* Christmas tradition in vegan (almost) raw form...my family asked me to have a raw Christmas dinner! Czech tradition is to eat a carp on Christmas Eve. but we never used to eat a carp, we don´t like it. this time, for the first time, this hummus carp was fine. but even better was the Christmas salad - variation of our traditional Christmas potato salad, this one only without potatoes :). we all agreed that it was the best Christmas salad of our lifes. peas, corn, carrot, parsnip, apples (they made o lot), cashew nuts mayonnaise. we had a big bowl but it disappeared so quickly. a carp is made of raw hummus (sprouted chicken pea, sesam seeds, garlic...etc.) with roasted sunflower seeds with umeboshi vinegar.

* moje rodina mě požádala o raw štědrovečerní večeři. kapra jsme nikdy neměli rádi, ale v téhle variantě prošel. kapr je z raw hummusu (naklíčená cizrna, sezam, česnek atd.) posypaný praženým slunečnicovým semínkem s umeoctem. a docela ušel (mně chutnal hodně a rodině ne až tak moc, ale oni si rádi dají i skutečnou rybu)... ale bramborový raw salát bez brambor nás zcela okouzlil, shodli jsme, že to je pro nás všechny nejlepší vánoční salát za celý život. velká mísa zmizela velmi rychle. je v něm hrášek, kukuřice, mrkev, pastiňák, jablka (ta hodně udělala) a kešu majonéza - ta taky hodně udělala, aby ne :)





* those were some sweets to school for kids and to work for my Man for Christmas parties...working on them for several weeks during evenings and storing them in the fridge. we do not have much, just small boxes, it is enough to have several pieces of these raw sweets and you are satysfied. I hope :) last weeks kids prefere fruits and do not want so much raw cakes and treats...and this is a good progress, I guess :) 


* to bylo nějaké cukroví pro děti na vánoční besídky a pro Muže do práce...pracovala jsem na nich v průběhu pár týdnů po večerech a skladovala v mrazáku. nemáme toho moc, jen pár krabiček, stačí si dát pár kousků těchhle raw dobrot a člověk je spokojenej. doufám :) poslední týdny děti mají radši ovoce než raw dorty a dobroty, takže to je dobrej pokrok, myslím :)






* to the school and to the work. for Christmas parties, they have sweet and salty too. these are vegan almond cheese balls and kale chips and sauerkraut crackers. we love these crackers it is a great idea with sauerkraut (I used my pickles - cabbage+carrot), recipe by genious @juditawignall . these crackers are disappearing very quickly and soon I have to make another. yum! 


* do školy a do práce. na vánoční besídky mají sladké i slané. tohle jsou kuličky z vegan mandlového sýra, kapustové čipsy a krekry s kysaným zelím (použila jsem své pickles: zelí+mrkev) podle geniální @juditawignall ty krekry nám mizí hodně rychle a brzy budu muset udělat další...mňam!






* I know I repeat it again and again, but mexican brownies by @juditawignall are so delicious, that we have some all the time in our fridge. and when there are few last pieces, I must make new, we all love them so much! whenever I offered them to someone, they loved them too. this combination of chocolatey taste with hot chilli and spices is just genious. 
and choco balls (avocado, chia seeds, honey, cocoa butter, cocoa) were delicious too and some cookies...


* vím, že to opakuju znovu a znovu, ale mexický brownies podle @juditawignall jsou tak výtečný, že jich máme zásobu pořád v ledničce. a když už je jen pár posledních kousků, musím udělat další. 
a čoko kuličky (avokádo, chia semínka, med, kakaové máslo a kakao) byly taky výtečné a ještě pár koláčků...





* salty caramel has a big succes here. my family is asking me to make it again and again. the recipe is very simple. base layer is made of dates with salt. then there is a chocolate layer: coconut oil, honey, raw cacao powder and crusher cacao beans on the very top. simple delicious. 


* slaný karamel tu má velký úspěch. moje rodina mě žádá, abych ho dělala znovu a znovu. recept je jednoduchý. základ tvoří mleté datle se solí. na tom je čokoládová vrstva: kokosový olej, med, raw kakao. a navrchu drcené kakaové boby. jednoduše vynikající.






* mexican brownies by @juditawignall, salty caramel, choco balls
we still have some...a lot...in a fridge. because we still have some raw sweet treats. some chocolatey sweet treats especially. for a joyfull life, right? 😄❤️ 


* mexické brownies podle @juditawignall, slaný karamel a čoko kuličky.

pořád máme nějaké...teda máme jich hodně...v ledničce. protože my máme prostě pořád nějaký  raw zákusky v zásobě. a hlavně čokoládový zákusky musí být! pro spokojenější život, chápete, že ano? 😄❤️ 




* only one kind of christmas sweets which is not raw. it is baked, I have a recipe from Elaine Gottschall, in the recipe are almonds but I used hazel nuts. and honey, vanilla bean, ghee.

* jediný druh vánočního cukroví, co není raw, ale pečený. medové pokušení podle Elaine Gottschall. jen místo mandlí jsem dala lískové ořechy. a med, vanilkový lusk a trošku ghí.





* coconut balls: coconut, honey, vanilla bean, coconut oil. and some of them with matcha tea for our daddy 💗


 * kokosové kuličky: kokos, med, vanilkový lusk, kokosový olej. a pár z nich taky s matcha obřadním čajem pro našeho taťku 💗 





* Parisian rolls. crust: walnuts, coconut sugar, honey. filling: cashew nuts, honey, cacao, cacao butter, coconut oil, honey. chocolate layer: coconut oil, cacao butter, honey, cacao powder. recipe by Raw mother and daughter blog.

*parížske rožky podle blogu Raw mother and daughter. základ: vlašské ořechy, kokosový cukr, med. krém: kešu, med, kakao, kakaové máslo, kokosový olej. čokoláda navrchu: kokosový olej, med, kakao.





* this is SOMETHING! for the first time I tried to make vegan fermented cheese. immediately I had to made the next one and soon will make another...because we love it! almonds, himalayan salt, garlic, coconut sugar, nutritional yeast, lemon juice, a lot of chilli, probiotics. dehydrator. I made also vegan cheese balls with sesam seeds. try it, this is so delicious!


* tohle je fakt NĚCO! poprvé jsem zkusila udělat veganský fermentovaný sýr. hned jsem musela dělat další a brzy si to asi zase zopáknu. mandle, himalájská sůl, česnek, citronová šťáva, kokosový cukr, lahůdkové droždí, probiotika, sušička. udělala jsem i pár sýrových kuliček se sezamem. tohle určitě zkuste, je to delikatesa!










* and here are our other cheeses! for a New Year´s Eve I was making raw vegan cheeses. from the left: cashew+garlic+basil, almonds+garlic+pizza spices, almonds+garlic+pizza spices+crushed pepper, two loaves are sunflower seeds+garlic+chilli+dried tomatoes, the last: sunflower seeds, garlic, chilli.
I used for all of them also irish moss from @v.ethique and psyllium and probiotic capsules. and left them to ferment for a while...they all were delicious.


* a tady už jsou další sýry! na Silvestra jsem připravila raw veganské sýry. shora zleva: kešu+česnek+bazalka, mandle+česnek+pizza koření, mandle, česnek, pizza koření+drcený pepř, dva dolní bochníčky: slunečnicové semínko, česnek, chilli, sušená rajčata, poslední: slunečnice, česnek, chilli. 
do všech jsem dala irský mech od @v.ethique ♥ a psyllium a probiotické kultury v kapslích. a nechala jsem je chvilku fermentovat. byly vynikající.
























* new year´s  eve dinner for my family. baked pumpkin, baked zuccini, salad, sprouts
* silvestrovská večeře pro rodinu. pečená dýně, pečená cuketa, salát, klíčky.





* something for new year´s  eve. cucumber with a spread (brazil nuts, wild garlic, celery root), carrot, pepper, sprouts.

* něco na Silvestra. okurka s pomazánkou (para ořechy, medvědí česnek, celer), mrkev, paprika, klíčky






* the same as previous picture only with tomatoes 🍅 


* totéž jako na předchozím obrázku, jen s rajčátky 🍅 













* and the most beautiful Christmas sweets drawed Malina in her homework...


* a to nejkrásnější vánoční cukroví nakreslila Malina do svýho domácího úkolu.


přeju krásný dny! 

5 comments:

  1. Teda, moc obdivuju Tvoji pracovitost!!
    Vypadá vše tak lákavě! A pracně, teda :-)
    Já se letos do cukroví nepouštěla a až na malé chvilky mi vlastně vůbec nechybělo. Ale přijít k vám na návštěvu, ochutnala bych moc ráda!
    A Malina je talentovaná...však má být po kom!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rozmarko, děkuju za ocenění. no jo, nějakou práci to dalo. jenže když si nic nekoupíme, ani děti žádný sušenky, chci, aby si hezky pochutnaly a nelákalo je pak to, po čem by měly alergické reakce. ty raw zakusky jsou tak luxusní, že naprosto nemají pocit, že by jim něco chybělo. když máme tyhle zásoby, tak jsou spokojené. ale samozřejmě všeho s mírou, hlavní součást dne je normální jídlo, tj. u nás zelenina, ovoce, polívka, luštěniny...a každej den něco trochu sladkýho pro radost k tomu...tak nějak :)
      Malině jsem vyřídila Tvou pochvalu a byla ráda, váží si ocenění od odbornice ♥

      Delete
  2. Hanko, se vždycky těším na to jídlo tady! aspoň kouknout :-). vypadá to tedy vymazleně. To kdyby mi někdo servíroval,to by se mi líbilo. já vím, sama můžu, viď :-). Ten recept na pařížské rohlíčky, ten vyzkouším.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, Kami, to jsem ráda, že se těšíš :) já se taky těším. když to dělám, když to jím...ňam! a to nejsou tak moc pracný věci, teda aspoň některý. to si taky vymazlíš, když si vzpomenu, jak šiješ, jak jsi šikovná...levou zadní! parížske rožky určitě zkus, stojí za to!

      Delete